Publicerad i feminism

varför feminist?

för mig som är (ganska mycket) feminist och dessutom insatt i ämnet, är detta typ den dummaste fråga en kan ställa. men jag tror att det finns tre ”anledningar” (ursäkter) till att inte vara feminist.

okunskap. feminism är ingen åsikt, det är självklart att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. feminism är en grad av kunskap. vissa vet inte vad feminism betyder och jag får ofta höra ”jag måste veta vad ordet betyder innan jag skriver upp mig på det”. vad feminism är, är enkelt: feminism är jämställdhet och samma rättigheter och skyldigheter mellan alla kön på ett ekonomiskt, politiskt och socialt plan. Om du tycker inte tycker att någon ska diskrimineras på grund av dennes kön eller icke kön – då är du feminist. detta betyder INTE att du behöver tycka exakt som alla andra som är feminister.

förnekande. många förnekar att feminism behövs, det är ”redan jämställt”. folk som använder detta ”argumentet” för att inte vara feminister, förnekar endast problemet, för att det är lättare för dem. för det är inte jämställt. flickor och pojkar, kvinnor och män, män och icke-kvinnor, blir inte lika behandlade. det börjar redan när vi är barn och följer oss genom livet. exempel på detta som jag är säker på att alla märkt av:

– olika leksaker, olika intressen. flickor ”ska” gilla rosa, vara söta, gilla dockor och gilla hästar. pojkar ”ska” gilla bilar, blått och fotboll. det är okej för flickor att gråta men pojkar måste vara ”tuffa” och ”bete sig som en man” (ironin när en sa detta till typ 10 åringar…)
– heteronormen. om du är flicka är det klaaart att du kommer gilla pojkar senare, och tvärt om. detta är ett problem för det också är en norm och struktur i samhället hur vi ska vara och vad vi ska tycka om: beroende på vårt kön.
-”som en tjej” om du är tjej som som var/är bra på något fysiskt har du säkert fått höra att du är ”bra för att vara tjej”. och om du som pojke blev slagen av en tjej fick du nog höra typ ”fan vad dålig, du blev slagen av en tjej”. tjejer ses som sämre på fysiska aktiviteter, vilket inte stämmer i verkligheten då det inte är någon skillnad mellan flickor och pojkars fysik innan de kommit in i puberteten. denna attityden är ett exempel på en attityd som ser tjejer som sämre
-kvinnor har sämre lön än män (titta på statistik om du inte vet). är det för att kvinnor är mindre kompetenta? nej. det är för att det inte är jämställt.
– tjejer borde inte gå hem själva. skulle du, tycka det var helt okej att en ensam tjej gick hem själv efter en sen kväll? skulle någon tycka att det var okej? skulle det vara lika dåligt som om en kille gick hem själv? nej. för vi alla vet att det är större risk att bli utsatt för våld som tjej. detta gäller även att tjejer ”inte ska bli för fulla”. vi vet allihopa detta och det om något är ett bevis på att tjejer och killar inte är lika. ett bevis på att feminism behövs.

dessa är några exempel på olikheter mellan olika kön (ursäkta min tvåkönsnormativitet, skrev tjejer och killar för att det tyvärr är så samhället ser kön än så länge). om du inte har märkt av detta, så förnekar du. feminism behövs, ÄVEN I SVERIGE ÅR 2016

djupt rotat kvinnohat. vissa, ofta (döda mig inte nu) vita, heterosexuella cis-män är ofta antifeministiska och kvinnofientliga på grund av ett djupt rotat kvinnohat. då kränkta ,än börjar kalla dig ”känslig feminist”, hora, slampa osv har jag lärt mig att en bara borde ge upp om personen. och hoppas att den öppnar ögonen från sitt privilegie någon gång.

om du ska övertyga någon att börja kalla sig feminist måste du veta vilken av kategorierna personen tillhör.
okunskap) utbilda
förnekande) ifrågasatt deras förnekande
grovt kvinnohat) skit i dem.

så, det var mitt första feministiska inlägg, det kommer definitivt fler! älskar att vara ”en jobbig feminist”, hihi

xxx / hipsteraili / feministaili

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s